Ismerd torna, ISMERD MEG MOZGÁS­PROGRAM­JAINKAT!


Gyógytorna fájdalmas bütyökre: ismerd fel időben és tégy ellene!

Kids,gyermek joga,torna

A hallux valgus, avagy a köznyelvben bütyökként ismert kórkép egy a nagylábujjat érintő kellemetlen elváltozás, amelynek részeként lábunk olyannyira eldeformálódik, hogy a nagylábujj befelé fordulásával egy fájdalmas kinövés jön létre a láb belső felén.

A probléma rengeteg embert érint, de mivel rengetegen természetesnek vagy öröklöttnek tartják, ezért egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritkán foglalkoznak vele, holott a bütyök önmagában egy következmény, amelyet rengeteg testi elváltozás idéz elő. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a problémát időben észleljük, és egy megfelelő gyógytornász segítségével kezeljük, ismerd torna speciális gyakorlatokkal, illetve egy sokat látott szakemberrel a betegség megelőzhető, szinten tartható, sőt bizonyos fokig vissza is fordítható.

A bütyöknek vannak hajlamosító tényezői, előjelei, mindemellett pedig különféle stádiumai, amelyekre érdemes odafigyelni.

A kisautók és az óvodai jelek

Kezdetben ritkán ismerik fel, hiszen a probléma helyén nincs látható elváltozás, később azonban a fájdalom mellett már látványos deformáció alakul ki, amit nehéz visszafordítani, de fiatal korban és kellő kitartással semmi sem lehetetlen. Habár mindehhez elengedhetetlen egy hivatásos gyógytornász bevonása, a gyógyuláshoz vagy a fájdalom megszüntetéséhez azonban elengedhetetlen, hogy otthon is szorgoskodjunk a megfelelő gyakorlatok alkalmazásával.

Gyógytorna gyakorlatok bütyökre A bütyökre nagy általánosságban inkább az aktív gyógytorna gyakorlatok a jellemzőek, de ez nem jelenti ismerd torna, hogy ne léteznének passzív alternatívák is.

ismerd torna

Ilyen például a lábmasszázs, vagy ismerd torna olyan gyakorlatok, amelyek során a nagylábujjat konkrétan fizikálisan elmozdítjuk, és megpróbáljuk a helyes állásába húzni, valamint ott megtartani.

Ezt érdemes napi szinten hosszú percekig alkalmazni példának okáért úgy, hogy a két bütyök közé egy gumilabdát teszünk, lábujjainkat pedig összekötjük egy gumiszalaggal, a két lábfejet pedig finoman szétfeszítjük addig, amíg nem okoz jelentősebb fájdalmat, illetve amíg az ujjak a srácok instagram ismerd torna irányba nem állnak.

Ma már léteznek egyébiránt különféle gyógyászati segédeszközök is, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a lábujj visszaforduljon a megfelelő irányba. Természetesen sokkal több lehetőségünk nyílik abban az esetben, ha passzív megoldás helyett inkább aktív tornagyakorlatokat keresünk a bütyök problémájára.

ismerd torna

Ebben az esetben az egyik leghatásosabb otthoni gyakorlat az, ha leülünk egy székre, majd a térdünket 90 fokban behajlítva, teli talppal érintjük a talajt. Ebben a testhelyzetben nem teszünk mást, csak a nagylábujjunkat elkezdjük úgy kifelé, a másik lábunk irányába mozgatni, hogy közben az nem emelkedik el a felszíntől és nem jár a láb elmozdulásával sem. Ismerd torna ilyen esetekben nem kell azonnali vagy gyors sikert várni, először elégedjünk meg azzal, ha egy nap százszor megmozdítjuk kicsit a lábujjunkat, amely egyre jobban és jobban enged majd, illetve lassacskán visszaáll eredeti állásába.

Amennyiben szeretnél fitmummy® tréner lenni, keresd a képzések ismertetőjét és jelentkezési lapját az Almásy Mozgásakadémia honlapján. A hastáji fájdalmak már az első tréning után megszűntekhétről-hétre talált magára a testem. Nem is gondoltam volna, hogy ilyen egyszerű gyakorlatokkal ilyen nagy segítséget tudunk adni a gyógyuláshoz. Mivel elég nagy babám született, muszáj volt gyorsan visszanyernem az erőmet. Örülök, hogy rátaláltam a fitmummy® programra és szakszerű segítséget kaptam már a gyermekágyi időszakban.

Az elváltozás sem néhány nap alatt következett be, így szükség lesz pár hétre, sőt hónapra is esetenként, hogy a változás szemmel látható legyen.

Járjunk sokat mezítláb Az aktív és a passzív gyógytorna mellett olyan apróságok is sokat segíthetnek a bütyök elhárításában, mint például a kényelmes és megfelelő cipő kiválasztása, vagy a sok mezítláb járás, ami pihentetően hat a lábunkra.

ismerd torna

A bütyköt ugyanis sok esetben kényelmetlen, szűk orrú, a lábujjak szabad mozgását akadályozó cipő is előidézheti, illetve súlyosbíthatja, így amennyiben a problémától szenvedünk, használjunk ki minden lehetőséget arra, hogy mezítláb járjunk.