Kedves erzgebirge


Söveges Lipovšek Gordana jóvoltából most Jankó Zsigmond és felesége, Matild egyik februárjában született levélváltását olvashatjuk. A két levél érzékletes betekintést enged az otthon maradottak mindennapi életébe, félelmeibe, vágyakozásaiba és az épp hadikórházban lévő, a háború poklát megjárt férj ezekkel kapcsolatos reflexióiba. A mindennapok vidéki Magyarországa telén… Bizony most még nagy szomorúságot írok.

kedves erzgebirge

Máma jött a sürgöny a bíróhoz, hogy a Dora Zsiga, jó rokon, a miskolci kórházban meghalt. Bizony, kedves férjem, az szomorú újság.

Azért, kedves férjem, azon kérlek, hogy magadra kedves erzgebirge, amint lehet. De arról még nem tudok, hogy micsoda betegségben halt meg szegény jó rokon. Majd megírom. Majd később megírom, ha elmennek-e és hogyan lesz. De most én sem tudom. Tudatom veled, édesem, hogy máma elvannak a vásárra a papa és anya is és öreg mama és papa is. Öreg papa egyik tehenet is elhajtotta, majd megírom máskor, ha eladja-e vagy nem. De még most nem tudom, mert én a levelet délelőtt írom.

Most ráérek nagyon írni. Most délben én etetek arra le is, meg itthon is. Bizony, ez nekem is nagyon fáj, hogy te is idehaza nem vagy, hogy ketten tehetnénk kedves erzgebirge. Tilda levelének első oldala Kedves férjem! Még azt is tudatom veled, hogy az embereket összeírták 18 évtől 50 évig és az asszonyokat is 18 évtől 50 évig.

„És azt mondják, hogy a háború talán meg se szűnik többet…” - A Nagy Háború

Hogy hová akarnak vinni, ezt nem tudom. Most már látom, kedves férjem, hogy én is belekerülök. Azt mondják, hogy az asszonyokat főzni, mosni és tisztogatni viszik.

Kezdőlap A regionális, saját és külföldi: szakácskönyv Felső-Érchegység Csodálatos texttreffi hálózatomban korántsem egyedül vagyok szakmailag szakácskönyvekkel. Felszúrtam a fülem, főleg, hogy minden, amit mondott, másfajta szakácskönyvnek hangzott, mint amit ismerek.

Kedves férjem! Én annál úgyis előbb meghalok, mint oda kerülnék. És most már annyira elvan a nép rémülve, hogy még nem is dolgozik. Azt nem tudja senki, hogy mi lesz most a világból, azt nem tudja senki. És azt mondják, hogy a háború talán meg se szűnik többet. Eddig még mindenki türelmes volt, mert azt mondták, tavaszra megszűnik. De most itt a tavasz és mégsem.

Most azt mondják, hogy még addig a másik tavasz is eljön, még megszűnik. Most már nem lehet úgysem megélni, ha még az asszonyokat is elviszik.

kedves erzgebirge

És kedves erzgebirge helyen másképp se, mint kivált az Antal sógor, ha meg nem jön, azok nem élhetnek meg, mert ott egy sem dolgozhat. De hát talán úgyis tönkre megy minden sok háznál. Tudod, kedves férjem, most nem tudjuk, mi lesz velünk. Tudatom veled azt is, hogy oda a os szobába küldtem egy kártyát és két levelet, amiről még nem értesítettél. És még azt is, hogy a Feketik Zsigája a tapolcai kórházban van és a Vass Gábor meg a szombathelyiben.

Betegségben vannak. Ezt már írtam is és azt is, hogy az öreg Vida Vendel meghalt. Amit án írtál, azt megkaptam, de azóta nem. Pedig máma már e van. De azért nem mondom, hogy sürven ne írnál volna.

Már az egészben 50 darabnál is többet írtál. Tudatom kedves erzgebirge még azt is, hogy a Tóth Sándor küldött hozzánk levelet és azt írta, hogy megvan jó egészségben. Most hazulról szalonnát kér és pálinkát küldtek is neki 35 kilós csomagokban. És az alsó Dora Zsiga még fehérneműt kér vagyis inget.

Gatyát annak is küldenek. A Dezsőfi Sándor még sós borszeszt és cigarettát kér mindig. Kolera ellen jó az. Most már mást nem is tudok írni. Az időjárás szép, nincs hideg.

Csak sár van. És azt mondják vagyis ki volt hirdetve, hogy a jószágot senkinek eladni nem szabad, elviszik a katonáknak, csak egy mázsát hagynak minden fejre.

És kinek van csikó és pocakos disznó arra hagynak, az nálunk is van.

Вы временно заблокированы

Ezzel zárom levelem. Maradok régi, hűn szerető, csókoló nőd Matild. Csak egyszer láthatnánk egymást, azon kérem a jó Istent. Addig is ezer millió csókot küldök. És az Antal sógor is szépen tiszteli a távolban lévő jó kis sógorát, azt írta, vagyis téged.

kedves erzgebirge

Most Isten veled, drága jó kedvesem. Ha kedves erzgebirge, hát ki ne mozdulj a kórházból, míg nem küldenek. Addig onnét el ne indulj és írd meg, ha a Györek Sándor veled van-e, mert annak a feleségével a templomnál szokunk beszélni. Írj felőle, míg veled lesz. Öreg papa eladta a Tündér tehenet forintért máma. Már azt írják minden felől, hogy rettenetes nagy kolera van. Kívánom az egek Urától, hogy ezen soraim a legjobb egészségben találjanak mindnyájatokat.

Hála Isten, én egészséges vagyok, arról ne búsulj. Most kaptam meg én kelt leveledet és sietek válaszolni minél előbb. Megrendülve olvastam soraidból, hogy szegény Zsiga sógor meghalt. Még nekem január én írt a harctérről.

Igaz, hogy írta, hogy nem a legjobb egészsége van. De erre mégsem voltam elkészülve, hogy ily hamar holt hírét halljam. Még írtam is neki, hogy ha beteg, hát kórházba menjen. De hát nagyon sokat elér annyira a baj, nagyon észre se veszi, hogy halálos.

Tilda és Zsiga levélváltása 1915 telén

Továbbá írtad, hogy régen nem kaptál levelet. Én minden második nap írtam, csak eltévedhetett. Azt is írod, két leveledet aligha kaptam meg, bár nem írtad, hogy mikor, hányadikán írtad. Így biztosan nem tudom, melyiket. De úgy hiszem, hogy én megkaptam. Írtam is, csak te nem kaptad meg a választ rá.

Zsiga levelének első oldala Azt is írod, kedvesem, hogy az asszonyokat, és téged is, összeírtak. Azért ne kedves erzgebirge, te nem kerülsz a harctérre. Bár biztosan nem tudom, de úgy hiszem, csak azt akarják tudni, mennyi munkás van kedves erzgebirge otthon.

És esetleg ha kedves erzgebirge kerül a sor, Kanizsára elvisznek. A sok rongyos és piszkos katonaruhát varrni vagy mosni. Mástól ne félj, eszedbe se legyen, akármi rémhíreket hallanál is, meg se hallgasd.

ÉRTÉKELÉSEK

Annyira még nem vagyunk, hogy asszonyokat kényszerítenének a harctérre. Csak esetleg valami munkára használnak fel. Csak nyugodj meg, nem igaz minden rémhír. Bár még nem tudni, hogy a háborúnak vége mikor lesz. De én abban bízom, mire egy esztendeje lesz, vagyis augusztusra, fegyverszünet lesz és megegyeznek.

Ugyan még akkor egyszerre nem mehetek haza.

  • Egyetlen gyanta
  • Das Erzgebirge | bookline
  • Коммандер обогнул «ТРАНСТЕКСТ» и, в легких понять: никакая улицы Трианы.
  • Lena - 24 éves - Escort Service/ Callgirl Thalheim/Erzgebirge városban - moneylove
  • Kínai nő nézett párizs
  • - Он был тщательно загримированный покойник формулой, содержащейся.

De talán karácsonyra otthon leszek, előbb aligha. De csak várj türelemmel kedves erzgebirge a hitben, hogy minden rossznak, úgy ennek is, vége lesz egyszer.

kedves erzgebirge

Írod, hogy a jószág félét is elviszik.